Henk Meeuwsen

Ik ben geboren in 1963 op een boerderij aan de bosrand in het Brabantse Alphen. De natuur was nooit ver weg en veel vogels kende ik al voordat ik ze in 1979 actief ging bestuderen. Ik werd met name getroffen door de schoonheid van de zang van veel vogels. De eerste keer dat ik vlak onder een zingende zanglijster stond, herinner ik me als de dag van gisteren.

Sinds 1998 maak ik geluidsopnames in de natuur. Schoonheid en een streven naar perfectie zijn daarbij mijn belangrijkste drijfveren. In het jaar 2000 heb ik Meeuwsen Natuurgeluiden opgericht, want ik wist al snel dat het opnemen van natuurgeluiden meer zou worden dan een hobby. Ik had echter geen idee waar het toe zou leiden en wat het me zou brengen. Ondertussen ben ik een tiental cd- en boektitels verder (zie www.natuurgeluiden.nl) en heb de geluidsopnames verzorgd voor de succesvolle films De Nieuwe Wildernis (2013) van Mark Verkerk en Ruben Smit, Wild op de Veluwe (2017) van Luc Enting en the Silence of the Tides (2020) van Pieter-Rim de Kroon.

Sinds mijn eerste cd onderhoud ik goede contacten met radio- en tv-programma Vroege Vogels van BNNVARA, waarvoor ik onder andere een dubbel-cd heb geproduceerd van de VogelTop100. Een bezoek aan het radioprogramma Vroege Vogels is voor mij altijd een feest, want geluidsopnames maken in de natuur is geweldig om te doen en heerlijk om over te vertellen.